gazaficatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant laat Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, vandaag zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in Israël. Hij schrijft onder meer over de gevolgen die de politieke ontwikkelingen in Israël hebben voor de Westelijke Jordaanoever:

‘Dit’, dat is de moedwillige verwoesting van hun woonoorden, gebouwen en infrastructuur, zoals het waterleiding- en elektriciteitsnet en willekeurige moord in de straten onder de vlag van terrorismebestrijding: wat ik – anderen nazeggend – de gazaficatie van de Westelijke Jordaanoever noem.

In deze context doet het woord gazaficatie vermoeden dat bij dit proces is de Israëlische staat de actor is. Dat betekent dus dat gazaficatie verwijst naar het isoleren van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Gazaficatie – het is een nieuw woord en het kan met de betekenis ervan dus nog alle kanten op – kan natuurlijk ook iets anders gaan betekenen, namelijk het op het schild hijsen van Hamas in de Westelijke Jordaanoever. Maar dat doen de Palestijnen die daar wonen dan zelf.

Verderop in het artikel komt het woord gazaficatie nogmaals voor, waardoor de strekking ervan duidelijker wordt:

De voorlaatste ronde, die van de gazaficatie, is het politiek-militaire scenario waarover ook de Shin Beth, de Israëlische veiligheidsdienst, zich zorgen maakt en voor heeft gewaarschuwd: dat de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden, ook zij die nu nog elke confrontatie schuwen en zoiets als een leven proberen te leven onder de militaire dictatuur van Israël, het overgrote deel dus van die bevolking, over de rand zal worden geduwd en zich gaat verzetten of het verzet zal steunen.

Gazaficatie is een woord dat inhoudelijk lijkt op bijvoorbeeld balkanisering, finlandisering en libonisering. Dat zijn allemaal woorden met een politieke lading. Dat is gazaficatie uiteraard ook.

Definitie

gazaficatie (de, g.mv.) het creëren van een militaire dictatuur op de bezette Palestijnse gebieden, in reactie waarop de Palestijnse bewoners gewapend verzet gaan plegen tegen de bezettingsmacht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *