hittevermijding

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De hoge temperaturen in het zuiden van Europa houden de kranten tijdens de komkommertijd danig bezig. In NRC staat vandaag een interessant verhaal over het merkwaardige verschijnsel dat toeristen uit Noordwest-Europa steevast naar het zuiden trekken, terwijl het daar steeds warmer en dus ondraaglijker wordt:

Iedere zomer een graadje meer op dezelfde vakantiebestemming registreren we niet, maar drie of vijf graden wel. Hoewel we dat ook weer makkelijk met ‘toevallige omstandigheden’ wegredeneren. Dat is een soort cognitieve dissonantie-reductie, waarmee we tegenstrijdigheden in ons brein wegmasseren. Klimaatverandering is dan ook nauwelijks rechtstreeks zichtbaar. Behalve in de vorm van verre vuren of grote rookkolommen. Dus we passen ons langetermijngedrag er niet meteen op aan. Het kwartje voor principiële hittevermijding viel almaar nét niet.

Hittevermijding, het oogt als een doodgewoon woord, maar het maakt vandaag zijn mediadebuut in dit artikel. Het is trouwens wel een volstrekt doorzichtige samenstelling, voor de definiëring waarvan je eigenlijk geen woordenboekmaker nodig hebt.

Definitie

hittevermijding (de, g.mv.) vermijding van hitte, m.n. van plaatsen waar het erg heet is, bijvoorbeeld door meteorologische omstandigheden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *