vingertip

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het verleden werd het woord vingertip een paar keer aangetroffen ter aanduiding van het tipje of topje van de vinger, dus als synoniem van vingertop. In die betekenis heeft het woord als meervoud vingertippen.

In de zedenzaak tegen Thijs Römer die vandaag plaatsvindt, krijgt vingertip een heel nieuwe lading. Römer wordt ervan verdacht minderjarige meisjes niet alleen naaktfoto’s te hebben gevraagd en (ongevraagd) dickpicks te hebben gestuurd, maar tijdens de behandeling van de zaak blijkt hij een van hen ook vingertips te hebben gegeven, dat virtueel ‘tips om zichzelf te vingeren’ of ‘tips om een ander te vingeren’ betekent.

Vingertip is weliswaar een volstrekt doorzichtige samenstelling, maar door de context waarin het woord vandaag zijn opwachting maakt in onze taal, is het toch een opvallende nieuwkomer in onze taal.

Definitie

vingertip (de, -s) tip, advies om zichzelf of een ander te vingeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *