klimaatfilantroop

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Klimaat, het is de laatste jaren zo mogelijk het meest productieve eerste deel in nieuwe samenstellingen. Zo mogen we vandaag – in Trouw – ook weer een nieuwe klimaatsamenstelling begroeten:

Klimaatwetenschappers zijn er over het algemeen blij mee. Toch zijn er ook zorgen. Hoogleraar mondiaal duurzaamheidsbeleid Frank Biermann (Universiteit Utrecht) ziet relatief veel klimaatfilantropen uit de techindustrie komen, met geld voor technologische quick fixes van het klimaatprobleem, zoals CO2-afvangst. Het risico is dat dit afleidt van het terugdringen van broeikasgassen.

Klimaatfilantroop is letterlijk een weldoener voor het klimaat en theoretisch zou het woord dus kunnen verwijzen naar iemand die zijn geld besteedt aan het terugdringen van de opwarming van de aarde, maar in werkelijkheid wordt er een weldoener mee bedoeld die specifiek middelen ter beschikking stelt om klimaatonderzoek te doen. Iemand dus die aan klimaatfilantropie doet.

Qua bouw verschilt het woord trouwens niet van gangbaarder voorgangers, zoals kunst- en museumfilantroop.

Definitie

klimaatfilantroop (de, …filantropen) iem. die (financiële) middelen ter beschikking stelt aan klimaatonderzoekers, m.n. met als doel dat zij dit besteden aan onderzoek naar het (terugdringen van) klimaatverandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *