langebenenmatriarchaat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de nieuwe Barbiefilm, die nu al veel stof doet opwaaien. De krant plaatst de nieuwe Barbie in historisch perspectief en creëert daarbij een interessant nieuw woord:

Vanaf het moment dat Barbie bestaat, wordt regelmatig benadrukt dat ze voor emancipatie staat (ze kan immers álles worden). Deze film is daarop geen uitzondering: Barbie en Ken vechten een strijd uit om het matriarchaat/patriarchaat, waarbij (spoiler!) Barbies lange-benen-matriarchaat het wint.

De woordgroep lange benen komt onder meer voor in gelegenheidssamenstellingen als langebenenkousen en langebenenvrouwen, maar langebenenmatriarchaat is natuurlijk helemaal een bedenksel. Naar de betekenis van het woord kunnen we dan ook slechts gissen.

Definitie

langebenenmatriarchaat (het, g.mv.) cultuur waarin vrouwen met lange benen als (stijl)norm fungeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *