autobesitas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Soms zijn er mensen die een woord bedacht hebben en vervolgens enorm hun best doen om dat bekend te maken en te laten inburgeren. Zo schreef Martin Kroon uit Leiden in januari 2019 in een ingezonden brief in de Volkskrant over gezondheidscoaches in de strijd tegen obesitas:

Helaas vergeten al die coaches de grootste dikmaker bij mannen: de auto. Autobesitas, autoverslaving, welke arts of coach vraagt daarnaar?

Het woord viel niet op, dus een paar maanden later schreef dezelfde lezer in Trouw:

Voor veel dikke mensen is sporten geen optie. Helaas vergeten beleidsmakers en leefstijlcoaches de grootste dikmaker, vooral bij mannen: de auto. Autobesitas, autoverslaving, welke arts vraagt daarnaar?

Op 1 februari 2021 probeerde Martin het nog een keer, opnieuw in de Volkskrant:

In beleid en onderzoek wordt de andere grote dikmaker steevast vergeten: de auto. De massale autoverslaving is oorzaak van ‘autobesitas’.

Dit keer zette Kroon zijn woorden kracht bij door zich niet als een willekeurige lezer te presenteren, maar zich te profileren als ‘oud-beleidsmedewerker verkeer en milieu VROM, Leiden’. Het mocht niet baten: in de gezondheidsbetekenis waarin Kroon het woord in de kranten plugde (obesitas als gevolg van overmatig autogebruik), sloeg het woord niet aan.

Toen werd het 2023. De Gelderlander schreef in april een artikel over steeds groter wordende auto’s in het straatbeeld en had het over autobesitas. Daarmee kreeg het woord een totaal nieuwe lading. Een paar maanden later, op 12 juli 2023, schreef ook NRC over autobesitas:

Autobesitas’: dat is de nieuwe term waarmee Parijs de strijd aanbindt tegen grote sports utility vehicles (SUV’s).

Waarschijnlijk gaat het woord de toekomst in , niet met de betekenis die er aanvankelijk aan werd gegeven, maar in de automotive betekenis.

Definitie

autobesitas (de, g.mv.) verschijnsel dat automobilisten zich in steeds dikkere auto’s verplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *