sterfteplan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sterfteplan: eigenlijk maakte het woord al op 14 maart zijn mediadebuut, toen het Parool het tussen haakjes schreef in de lead van een artikel over het levenseinde. Maar vandaag figureert het opnieuw in de krant. Ditmaal in de NRC. Die schrijft:

Ga het gesprek over de dood aan voordat het nodig is, zeiden zorgverleners in NRC. Zoals aan zwangeren wordt geadviseerd een geboorteplan te maken zodat partner, verloskundige en andere medici op de hoogte zijn van de wensen, zou iedereen – zeker op een bepaalde leeftijd – ook een sterfteplan moeten opstellen. Juist voor wie de regie wil houden en bij zijn levenseinde die maar moeilijk uit handen kan geven.

Sterfteplan is misschien geen opzienbarend woord, maar het zegt wel iets over onze tijd en dan vooral over de ‘maakbaarheid’ van de dood, nou ja, van het sterfproces.

Definitie

sterfteplan (het, -nen) zorgplan voor iemand die terminaal is, waarbij behalve de medische handelingen die nog verricht zullen worden ook afspraken over het afscheid van anderen en het al dan niet geregisseerde levenseinde zijn opgenomen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *