opinie-extremist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In zijn wekelijkse column in De Telegraaf onthult Leon de Winter dat hij volgens de nieuwe inzichten van de AIVD waarschijnlijk een extremist is, omdat hij de plannen van onze klimaatminister Jetten slecht noemt en Jetten ervan verdenkt zelf ook wel te weten dat zijn plannen niet zullen werken:

Volgens de AIVD ben ik nu een opinie-extremist, en moet ik in de gaten gehouden worden. Volgens de AIVD mag ik een minister, die 28 miljard door de plee trekt en er prat op gaat dat hij daarmee een reductie van de temperatuurstijging met 0,000036 graden Celsius tot stand brengt, niet ’kwaadaardig’ noemen.

Opinie-extremist maakt zo zijn debuut in onze taal. Het is niet een heel onvoorspelbaar woord, want op allerlei terreinen zijn er tegenwoordig ‘extremisten’: corona-extremisten, klimaatextremisten, milieu-extremisten. Het verschil met dit soort samenstellingen is dat opinie-extremist niet een (beleids)terrein noemt waar het extremisme betrekking op heeft, maar een modaliteit of uitingsvorm van het extremisme. Opinie-extremist is dan ook beter te vergelijken met de (niet-bestaande) woorden gedachte- en gevoelsextremist.

Definitie

opinie-extremist (de, -en) opiniemaker die extreme of extremistische visies verspreidt via de media

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *