pilotitis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant staat vandaag een opiniestuk over de ggz. Daar kan men het werk niet aan en koerst men volgens de auteur regelmatig op het verkeerde kompas. Een van de oorzaken is volgens de opiniemaker dat er wel veel goede initiatieven zijn om de zorg te verbeteren, maar dat ze ook vaak weer snel stoppen, zelfs als ze succesvol zijn gebleken. De opiniemaker noemt dat pilotitis:

Het is een van mijn stokpaarden: weg met de pilotitis. Kansrijke initiatieven verdienen een lange adem en duurzame financiering.

Pilotitis is gevormd van het Engelse woord pilot en het van oorsprong medische achtervoegsel -itis, dat ontleend is aan namen voor ontstekingen, maar dat ook wel voorkomt in schertsende woorden als hollanditis (verzet tegen de plaatsing van kernwapens), regelitis (overdreven regelzucht) en reglementitis.

Interessant aan pilotitis is de uitspraak: want spreek je in deze afleiding pilot nog wel op z’n Engels uit (pailotitis), of ligt de ‘Franse’ uitspraak (pielotietis) meer voor de hand?

Definitie

pilotitis (de, g.mv.) overdreven neiging om pilots uit te voeren en met de uitkomsten daarvan – ook als die succesvol zijn – vervolgens niets meer te doen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *