wegwerptroepen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In 2004 – het Amerikaanse leger was nog actief in Irak – dook in de krant het woord wegwerpsoldaat op. Het woord werd, in het meervoud, kritisch gebruikt ter aanduiding van soldaten van wie het blijkbaar niet heel erg gevonden werd als ze in de strijd zouden sneuvelen of gewond raken.

Vandaag debuteert – in een heel andere oorlog – een woord dat hierop lijkt: wegwerptroepen. De Telegraaf licht deze benaming van Russische troepen als volgt toe:

Gemobiliseerde burgers krijgen samen met de door Wagner gerekruteerde gevangenen de opdracht om schermutselingen uit te lokken met Oekraïense troepen om ze uit te putten en hun posities te laten prijsgeven. „Ze sturen ze naar voren in de verwachting dat ze sterven.”

De strategie hierachter is dat de Russen beroepssoldaten vooralsnog uit de wind houdt, zodat die later kunnen toeslaan.

Net als wegwerpsoldaat is wegwerptroepen gevormd met het voorvoegselachtige morfeem wegwerp-. De samenstellingen wegwerpsoldaat en wegwerptroepen vallen vooral op, omdat wegwerp- doorgaans vooral gecombineerd wordt met zaaknamen en niet met persoonsnamen. Gebeurt dat laatste wel, dan heeft het resultaat een cynische bijklank.

Definitie

wegwerptroepen (de) ongeoefende of slecht uitgeruste troepen die een grote kans lopen op het slagveld te sneuvelen, synoniem kanonnenvoer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *