toevluchteling

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Lezers van het dagblad Trouw zijn doorgaans empathische mensen. Barmhartige Samaritanen zogezegd. Dat blijkt vooral uit de lezersbrieven die regelmatig in de krant staan. Zoals vandaag. Een lezer uit Eemnes reageert op een artikel van twee theologen die bezwaar maken tegen woorden als asielcrisis en instroom. De theologen vinden die woorden tendentieus en niet getuigen van menselijkheid jegens kwetsbare mensen op de vlucht. De lezer uit Eemnes is het daar hartgrondig mee eens. Zelf het woord asielzoeker kan in zijn ogen eigenlijk niet meer:

Ik stel voor de term ‘asielzoekers’ te vervangen door mensen die hier hun toevlucht zoeken, zogeheten ‘toevluchtelingen’.

Goed gevonden: iemand die ergens zijn toevlucht zoekt een toevluchteling noemen, want ook het woord vluchteling resoneert daarin door. Maar er kleeft ook een nadeel aan: hoe onderscheid je echte asielzoekers (die op grond van onveiligheid in hun land van herkomst) hier hun toevlucht zoeken dan van mensen die om andere, bijvoorbeeld economische redenen naar Europa komen? Of moeten al die migranten voortaan over één kam worden geschoren? Of dat nou de kansen op asiel voor de echte asielzoekers verhoogt?

Definitie

toevluchteling (de, -en) iemand die ergens (om veiligheidsredenen) zijn toevlucht zoekt, m.n. asielzoeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *