sorrytournee

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied afschafte. De verwachting is dat het kabinet op die datum op verschillende plaatsen excuses voor het slavernijverleden van Nederland gaat maken. De Telegraaf schrijft daarover vandaag dat het kabinet ‘op sorry-tournee’ gaat. Elton John mag ooit ‘sorry seems to be the hardest word’ hebben gezongen, in het Nederlands klinkt sorry zeggen toch wat lichtvoetiger dan excuses maken of zich verontschuldigen. Met de uitdrukking op sorrytournee gaan – die net als het woord sorrytournee zelf nieuw is, drukt De Telegraaf dan ook een bepaalde houding uit ten opzichte van de kabinetsplannen. Elders heeft de krant het over een sorrytrip en eerder viel al het woord sorryreis.

Die termen geven wellicht het draagvlak voor de excuses aan binnen het lezerspubliek van De Telegraaf.

Definitie

sorrytournee (de, -s) rondreis langs plaatsen of instanties om je (welgemeende) te maken voor iets wat je hebt misdaan, wat je land heeft misdaan of wat je voorouders – met de kennis van nu – hebben misdaan, synoniem sorryreis, sorrytrip; op sorrytournee gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *