dubbelexponentieel

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Marcia Luyten schrijft in haar column in de Volkskrant vandaag over de vreeswekkend destructieve krachten van kunstmatige intelligentie onder meer:

Grote taalmodellen als ChatGPT (…) ontdekken zelf hoe ze nieuwe dingen leren. In het YouTube-college The AI Dilemma leggen ze uit wat dat betekent. ‘Leer AI hoe je moet vissen, en het leert zichzelf biologie, scheikunde, oceanografie, evolutietheorie en zal vissen tot alle vis is uitgestorven.’ Zo ontdekken onderzoekers dat taalmodellen dingen kunnen die ze bij lange na nooit is geleerd. Daarom spreekt het Center for Humane Technology van ‘dubbelexponentiële groei’ van artificiële intelligentie.

Dubbelexponentieel mag in onze taal een nieuw woord zijn, dat vandaag in de Volkskrant zijn mediadebuut maakt, in het Engels, waaraan we het woord ontlenen, komt double exponential al veel langer voor. Zoals in double exponential function: een exponentiële functie waarvan de exponent zelf een exponentiële functie is.

In dubbelexponentiële groei moeten we dubbelexponentieel waarschijnlijk figuurlijk opvatten.

Definitie

dubbelexponentieel (bijvoeglijk naamwoord) 1 met een exponent die zelf ook exponentieel is 2 (uitdrukking) dubbelexponentiële groei, buitengewoon krachtige groei

  1. Casper de Weerd

    Is het Engelse double exponential niet een kortere versie van double digit exponential?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *