nepbootsen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop Nepbootsing schrijft de Volkskrant vandaag over Tiktokfilmpjes in de stijl van regisseur Wes Anderson, gekenmerkt door ‘visuele grapjes, symmetrische, ultragestileerde decors waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, een oogstrelend kleurenpalet’, zoals de Volkskrant schrijft. Die al dan niet met behulp van kunstmatige intelligentie nagebootste stijl maakt echter niet dat de TikTokfilmpjes als Anderson-films worden ervaren. Ze blijven nep.

Nepbootsing is een nieuw woord, het is een porte-manteauwoord van nep en nabootsing. Het is ook een woord dat past bij een tijd die gekenmerkt wordt door met kunstmatige intelligentie gemaakte beelden en geluiden die niet echt zijn.

Nepbootsing zou dan ook weleens de opmaat kunnen zijn voor de inburgering van het werkwoord nepbootsen. In het Engels hebben we de pendant daarvan trouwens al aangetroffen: fakimitate.

Definitie

nepbootsen (overgankelijk ww., nepbootste, heeft genepbootst) (mbt. beeld en geluid in een bepaalde stijl) nabootsen met hulpmiddelen zoals filters en kunstmatige intelligentie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *