vergeldingsinflatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zondag liet DNB-baas Klaas Knot in het programma Buitenhof het woord vergeldingsinflatie vallen. Een paar dagen eerder, op vrijdag 5 mei, had dat woord zijn debuut gemaakt in NRC. Aanleiding was een speech op 4 mei van ECB-baas Lagarde, waarin zij waarschuwde voor tit-for-tat-inflation. NRC maakte daarvan:

Ze waarschuwde voor “vergeldingsinflatie”, waarbij zowel werkgevers als werknemers alleen maar hogere inkomsten najagen, en zo uiteindelijk de inflatie alleen maar verder voeden.

Vergeldingsinflatie – een nieuwe loot aan de inflatieboom – is dus niet een vondst van Klaas Knot, maar een vrij letterlijke vertaling van Engels tit-for-tat inflation. Het woord verwijst naar een vorm van inflatie die samenhangt met de beruchte loon-prijsspiraal.

Definitie

vergeldingsinflatie (de, g.mv.) inflatie die het gevolg is van buitensporig hoge looneisen waarmee de vakbonden reageren op buitensporig gestegen consumentenprijzen; vertaling van Engels tit-for-tat inflation.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *