dewahabiseren

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het Financieele Dagblad staat vandaag een uitvoerige analyse van de modernisering van Saoedi-Arabië door kroonprins Mohammed bin Salman. Hij voert allerlei hervormingen uit en maakt ‘faraonische’ plannen voor nieuwe steden, skiresorts in de woestijn en megamagistrale amusementscentra. Een van de hervormingen is het ‘ultra-autoritair dewahabiseren’ van het land.

Dat dewahabiseren verwijst naar een ongekende religieuze modernisering die gaande is binnen de conservatieve islam die tot enkele jaren geleden het Arabische schiereiland domineerde. Kort gezegd komt deze revolutie erop neer dat het wahabisme – de ‘streng or­tho­doxe stro­ming bin­nen de soen­ni­ti­sche is­lam, ge­ba­seerd op de ideeën van Abd al Wahhab, met veel aan­han­gers in Saoedi-Ara­bië’ (Dikke Van Dale) – wordt afgeschaft. Daar komt een vorm van islam voor in de plaats, waarin veel meer ruimte is voor ‘wereldlijke’ verleidingen: emancipatie, hedonisme, vermaak.

Definitie

dewahabiseren (werkwoord) 1 (overgankelijk) vrijmaken van het wahabisme en de daaruit volgende orthodoxie 2 (onovergankelijk) het wahabisme als religieuze norm loslaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *