kibbelingsound

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na bijna een halve eeuw werd het wel weer eens tijd voor een nieuw Nederlands liedgenre, moet rapper Donnie hebben gedacht. Vanaf de jaren zeventig werd de vaderlandse muziekscene deels gedomineerd door de palingsound uit Volendam, vertegenwoordigd door illustere bands die in IJsselmeerengels zingen zoals The Cats en BZN, maar ook Nederlandstalige zangers als Jan Smit en Nick & Simon. Rapper Donnie komt nu met de mogelijke opvolger van de aloude palingsound:

Ik breng de kibbelingsound. Geintje weet je wel. Maar ik vind kibbeling echt een mooi woord. Kibbeling kibbeling kibbeling… Klinkt goed toch? Mooie letters fijne klanken. Heel poëtisch vind ik.

Kibbelingsound – het woord slaat inhoudelijk nergens op, nou ja behalve naar de gefrituurde vis – rapper Donnie was chef bitterballen voordat hij ging rappen – die nogal populair is onder de gewone mensen. De naam van het nieuwe muziekgenre verwijst verder vooral naar het volkspoëtische karakter van de rap van rapper Donnie – Donnie zelf noemt het volksrap (ook een bijna nieuw woord). Als je naar de teksten luistert, blijkt Donnie’s volksrap ook weinig emotionele inhoud te hebben, de woorden worden aaneengeregen vanwege hun klank. Je zou het bijna – naar analogie van het dichterlijke genre poésie pure kunnen typeren als rap pure. Rap pure voor het gewone volk.

Definitie

kibbelingsound (de, g.mv.) kenmerkende sound van volkse rap in de Nederlandse taal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *