geldbeginner

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In elke maatschappij die geen ruileconomie is, moeten mensen ‘met geld omgaan’. Dat je dat ooit leert, is blijkbaar vanzelfsprekend, want tot vandaag was er geen woord voor iemand die begint met geld om te gaan. Volkskrant-volumnist Vincent Kouters brengt daar vandaag verandering in aan. Hij schrijft:

De eerste en allerbelangrijkste tip voor elke geldbeginner is: over geld praat je wél. Doe het met je partner, je familie of je vrienden. Of je collega’s. Hoe gaan zij om met hun geld?

Het woord geldbeginner maakt je je er meteen van bewust dat beginner merkwaardig genoeg geen gangbaar tweede deel in samenstellingen is: boekbeginner, lees- of schrijfbeginner, huiskattenbeginner, hobbybeginner – het zijn allemaal (vrijwel) onbestaande woorden. Evenals hun tegenhanger: voor een geldgevorderde of een boekgevorderde (een geoefend lezer) is er in feite ook geen woord. Wat beginner betreft, als het op samenstellingen aankomt, geven we meestal de voorkeur aan beginneling. Woorden als leesbeginneling of autobeginneling tref je incidenteel wel aan.

Definitie

geldbeginner (de, -s) iemand die moet leren met geld om te gaan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *