stikstoffuik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onze woordenschat wordt vanuit verschillende bronnen gevoed. Een van de voedingsbronnen van onze woordenschat zijn boeken. De inhoud ervan, maar ook titels. Zo hebben we de woorden en uitdrukkingen dramademocratie, gangstermeisje, opwaaiende zomerjurken, de schaamte voorbij en kamertjeszonde allemaal te danken aan de letteren.

Dezer dagen zijn we getuige van de snelle inburgering van een boektitel, namelijk het woord stikstoffuik. Dat woord hebben we te danken aan de boektitel De stikstoffuik van Arnout Jaspers. In commentaren, columns en vooral op de sociale media zie je hoe dit woord zich in razendsnel tempo ontwikkelt tot een soortnaam.

Definitie

stikstoffuik (de, g.mv.) metafoor voor het verschijnsel dat een als objectieve waarheid gepresenteerd geheel aan ideeën en opvattingen over stikstof zo breed geaccepteerd is door de politiek, de wetenschap en de media dat kritiek daarop of kanttekeningen daarbij bij voorbaat wordt uitgesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *