cokopen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder meer de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) schrijft vandaag over een nieuw fenomeen, waardoor startende huizenkopers, voor wie een koopwoning financieel vrijwel onbereikbaar is, op termijn mogelijk toch een huis kunnen kopen:

Co-kopen. Het plan in een notendop: je tekent een contract voor een huurwoning met een Betaalbaar Wonen Coöperatie (BWC) die speciaal voor een bouwproject wordt opgericht. Alle huurders worden lid van die coöperatie. De woning huur je dan voor een betaalbare prijs van je eigen coöperatie. Die zet gedurende de looptijd van het huurcontract per huurder geld opzij. Daarmee bouw je een kapitaal op dat je uitgekeerd krijgt als je vertrekt. Dat zou je in staat moeten stellen als starter een huis te kopen is het idee.

In cokopen verwijst co- dus naar iets anders dan in het al langer bestaande woord cohuren, dat vooral in België bekend is en staat voor het samen huren van een (dure) huurwoning door mensen die geen relatie met elkaar hebben, simpelweg om de kosten onder controle te houden. Cokopen doe je samen met een woningcoöperatie. In cokopen heeft co- dus niet de betekenis samen-, want de cokoopwoning blijft van de coöperatie, maar naar de partij die faciliteert dat je als huurder een startkapitaal opbouwt, d.w.z  de coöperatie.

Definitie

cokopen (werkwoord, alleen onbepaalde wijs) een woning van een coöperatie huren, waarbij een deel van de huursom wordt gespaard om een startkapitaal te vormen waarmee de huurder later een koopwoning kan aanschaffen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *