antitransextremist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op- de website van BNNVara staat vandaag dit bericht:

Antitransextremist maakt zo zijn mediadebuut in onze taal. Het woord is ontleend aan het Engelse taalgebied, waarin anti trans extremist al langer gangbaar is, vaak niet zozeer als benaming voor een iemand met gevaarlijke extreme denkbeelden over het transgederisme, als wel als dysfemisme voor iemand met een kritische houding ten aanzien van het transgenderisme. In het Engels is anti trans extremist, met andere woorden, geen neutraal beschrijvende juridische of politionele term, maar een polariserende term.

Extremist is een term die we geneigd zijn te associëren met criminaliteit en geweld. Wordt zo’n woord gebruikt in verband met iemand met een kritische houding ten aan zien van een maatschappelijke kwestie, dan wordt die persoon als criticus gecriminaliseerd.

Definitie

antitransextremist (de, -en) 1 iemand die het transgenderisme met extremistische acties bestrijdt 2 (in zwakkere opvatting; dysfemisme) iemand met een kritische houding ten aanzien van het transgenderisme; ontleend aan Engels anti trans extremist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *