stemrechtroof

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw reageert een redacteur vandaag op het ondemocratische proefballonnetje van columniste Esther Bijlo om ouderen het stemrecht te ontnemen, zodat een wat klimaatvriendelijkere linkse elite het voor het zeggen kan krijgen. Immers, de oudere blijkt vooral BBB gestemd te hebben, de jongere vooral GroenLinks. Dat deden de ouderen van nu trouwens vroeger ook: wie voor zijn veertigste niet links is, heeft geen hart, wisten we destijds, en wie na zijn veertigste niet rechts stemt, heeft geen verstand.

Prima, schrijft de kennelijk wat oudere redacteur vandaag in zijn reactie, maar

waarom zouden wij, ouderen, in het geval van stemrechtroof nog het vrijwilligerswerk in standhouden, dat nu in belangrijke mate en meestal onbetaald door ons wordt verricht, dikwijls inclusief de zorg voor het milieu?

Ja, daar zit wel wat in, rechten en plichten (in dit geval: contraprestaties) moeten wel in evenwicht blijven, maar interessant is vooral de introductie van het woord stemrechtroof. Deze nieuwe drieledige samenstelling klinkt net zo ongemakkelijk als het fenomeen waar het naar verwijst. Het is waarschijnlijk met een knipoog naar woorden als identiteitsroof en zetelroof en verwijst dus naar de wederrechtelijke of althans ethisch onverantwoorde ontneming van een recht. Door het verschijnsel te benoemen met een samenstelling met roof, wordt meteen duidelijk gemaakt dat er iets met het plan niet in de haak is.

Definitie

stemrechtroof (de g.mv.) ontneming van het democratische stemrecht aan bepaalde groepen mensen op grond van hun leeftijd, sekse e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *