egobejaarde

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Ephimenco schrijft vandaag in Trouw over de merkwaardige reactie van sommige scribenten op de electorale winst van BBB, omdat die schadelijk zou zijn voor het milieu en het klimaat. Aangezien er vooral door ouderen op BBB gestemd is, stelde columniste Esther Bijlo in Trouw voor om ter wille van het milieu en het klimaat ouderen van boven de 75 maar het stemrecht af te nemen. Als er minder ouderen stemmen, weegt de stem van jongeren op milieu- en klimaatvriendelijke partijen als GroenLinks en de Partij van de Dieren vanzelf zwaarder en komt het uiteindelijk nog goed met de aarde, zo luidt de redenering.

De indruk die Ephimenco van ouderen heeft, dus ook van ouderen die BBB hebben gestemd, is anders:

Het zijn vaak bezorgde opa’s en oma’s die zich druk maken over de belabberde perspectieven waarin hun kleinkinderen en achterkleinkinderen hun leven vorm zullen moeten geven. En misschien is hun stem op de BBB alleen maar een uiting van hun bezorgdheid over de continuïteit van de Nederlandse voedselvoorziening voor hun nakomelingen in de nabije toekomst?

Het zijn volgens hem dus helemaal geen egobejaarden, zoals Bijlo, doet voorkomen.

Dat woord egobejaarde is nieuw en staat voor een oudere die zijn eigen situatie laat prevaleren boven het belang van de gemeenschap en de planeet. Het woord is samengesteld van egoïsme of egoïstisch en het licht depreciërende woord bejaarde.

Hoewel het woord egobejaarde in Trouw zijn mediadebuut maakte, is het niet helemaal nieuw. In 2013 noemde een anonieme auteur de kliek rond politicus Jan Nagel (ouderenpartij 50plus) al eens grijze egoïsten oftewel egobejaarden. Dat het woord vandaag opnieuw wordt uitgevonden, maakt duidelijk dat er behoefte bestaat aan een woord voor zo’n grijsaard die zijn stem geeft aan de partij die voor hem opkomt en het nageslacht opscheept met rampen en pestilentiën.

Definitie

egobejaarde (de, -n) oudere die alleen oog heeft voor zijn eigenbelang en dat bij politieke verkiezingen laat prevaleren op het belang van de gemeenschap en de planeet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *