palestinianisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In NRC schrijft Carolien Roelants vandaag over de immer moeizame relatie tussen Israël en de Palestijnen. Binnen de huidige regering van Israël worden ‘extreme uitspraken’ over Palestijnen gedaan en de Israëlische minister van Financiën betitelde onlangs

Palestinianisme, steun voor Palestijnse rechten, als nóg gevaarlijker (…) dan corona.

Palestinianisme is tot dusver een onbekend woord in het Nederlands. In elk geval maakt het woord vandaag zijn krantendebuut in ons taalgebied. We hebben het ontleend aan het Engels, waarin palestinianism al langer voorkomt. Volgens de Engelstalige Wikipedia zelfs al sinds de jaren zeventig, maar het woord heeft vooral bekendheid verkregen dankzij de Palestijnse schrijver Edward Said, die de term omschreef als ‘een politieke beweging die zich inzet voor het behoud van de multi-etnische en multireligieuze geschiedenis van Palestina.

In de column van Roelants is palestinianisme vooral een politieke of activistische term.

Definitie

palestinianisme (het, g.mv.) politieke beweging die zich inzet voor de rechten van Palestijnen en het behoud van de Palestijnse identiteit, al dan niet binnen een eigen Palestijnse staat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *