boerburger

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het Algemeen Dagblad was afgelopen weekend sprake van boerburgers:

Men dacht dat BBB met vijftien trekkers in colonne de overwinning kwam opeisen. Maar het bleek er één te zijn met vijftien BBB’ers erachteraan. Dat viel alvast mee. De champagne stond koud, maar de boerburgers hadden liever een biertje.

Het woord blijkt op Twitter sinds kort vaker voor te komen en ook vandaag figureert het in een column van Eddy Terstall in De Telegraaf:

Toen ik laatst te gast was bij de SP, bij een demonstratie tegen de kosten van energie, kwam er ook een stoet, of liever gezegd stoetje, van de boerburgers voorbij. Beide clubs zwaaiden en juichten in elkaars richting. En dat was opmerkelijk. Twee groepen met aanhangers aan verschillende kanten van het politieke spectrum leken iets aan elkaar sympathiek te vinden.

Boerburger als naam van een aanhanger van een nieuwe politieke beweging, de BoerBurgerbeweging, het is misschien nog even wennen.

Het woord oogt in eerste instantie als eenzelfde soort samenstelling als jongensmeisje (tomboy) of katvrouw of vleermuisman, allemaal samenstellingen van namen van twee verschillende wezens, waarbij het eerste deel iets zegt over het tweede deel: een jongensmeisje is een jongensachtig meisje, een katvrouw een vrouw met trekjes van een kat en een vleermuisman (batman) is een man die ook weleens met vleermuisvleugels blijkt rond te kunnen vliegen.

Is de boerburger naar analogie daarvan soms in wezen een burger die in het diepst van zijn gedachten ook een beetje een boer is?

Nee, het is iemand met een sympathie voor een politieke partij, vergelijkbaar met een Volter, een Denker, een GroenLinkser.

Definitie

boerburger (de, -s) aanhanger of vertegenwoordiger van de BoerBurgerBeweging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *