boerburgerberaad

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vroeger zou je een drieledige samenstelling waarvan de eerste twee leden een partij noemen met een koppelteken spellen: werkgevers-werknemersoverleg, moeder-zoonrelatie, man-frouwfirma. Maar sinds de komst van de BoerBurgerBeweging, waarin tussen Boer en Burger geen koppelteken staat, lijken andere samenstellingen met boer-burger een uitzondering op de spellingregels te gaan vormen. Zoals vandaag in de krant sprake is van boerburgerberaad. Trouw schrijft:

De opzet van Klimaatakkoord en Landbouwakkoord beloont alleen economisch eigenbelang en kortetermijndenken. In een boerburgerberaad kunnen we wel systemische én maatschappelijk gedragen verandering tot stand brengen

Zo hebben we ook al boerburgerbelangenbeweging aangetroffen, en boerburgerpartij.

In het Algemeen Dagblad was afgelopen weekend zelfs al sprake van boerburgers:

Men dacht dat BBB met vijftien trekkers in colonne de overwinning kwam opeisen. Maar het bleek er één te zijn met vijftien BBB’ers erachteraan. Dat viel alvast mee. De champagne stond koud, maar de boerburgers hadden liever een biertje.

Boerburger als naam van een aanhanger van een nieuwe politieke beweging, de BoerBurgerbeweging, het is nog even wennen. Het oogt als eenzelfde soort samenstelling als jongensmeisje (tomboy) of katvrouw of vleermuisman, allemaal samenstellingen van namen van twee verschillende wezens, waarbij het eerste deel iets zegt over het tweede deel: een jongensmeisje is een jongensachtig meisje, een katvrouw een vrouw met trekjes van een kat en een vleermuisman (batman) is een man die ook weleens met vleermuisvleugels blijkt rond te kunnen vliegen. Is de boerburger naar analogie daarvan eigenlijk een burger die een boer in het diepst van zijn gedachten is?

Definitie

boerburger (de, -s) aanhanger of vertegenwoordiger van de BoerBurgerBeweging

boerburgerberaad (het, g.mv.) beraad, overleg waarbij aanhangers van de BoerBurgerBeweging betrokken zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *