wensboerennatuur

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Wat is natuur nog in dit land’, vroeg dichter J.C. Bloem zich af, waarop hij zelf meteen maar het antwoord gaf: ‘Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen.’ Toen Bloem ‘De Dapperstraat’ schreef, het gedicht waaruit de geciteerde regels afkomstig zijn, had je nog geen verschillende soorten natuur. Anno 2019 nam Van Dale de samenstellingen boerennatuur en wensnatuur op. Boerennatuur is in feite de natuur zoals we die sinds pakweg de middeleeuwen kennen in ons land, namelijk het door boeren in cultuur gebrachte land. In en rond die boerennatuur vind je hier en daar nog wat min of meer ongerepte natuur, waar je wilde dieren (vooral insecten) aantreft en bloemen en planten die door de cultivering van het land elders uitgestorven zijn en daarom op de zogeheten Rode Lijst staan. Die ‘ongerepte natuur’, dat is de natuur die mensen die het milieu een warm hart toedragen (wie niet?) graag willen beschermen, uitbreiden of terugkrijgen. Wensnatuur wordt die natuur genoemd. Op het verwerven van die wensnatuur zijn onder meer de stikstofmaatregelen gericht, die er sinds een paar jaar voor zorgen dat de boerennatuur een bedreigde natuursoort is geworden.

Vandaag schrijft Patrick Jansen in Trouw dat over de oppositie tussen wensnatuur en boerennatuur, die met elkaar confligeren. Hoewel hij van huis uit een groot pleitbezorger van ongerepte natuur zegt te zijn, houdt hij ook van de boerennatuur. De monsterzege van BBB is wellicht slecht nieuws voor de wensnatuur en beter nieuws voor de boerennatuur, maar misschien – zo lijkt hij te opperen – is er een middenweg: wensboerennatuur. Hij beschrijft die wensboerennatuur als hij erover fantaseert dat hij een groot stuk grond zou hebben:

Ik zou er bloemrijke hooilanden en kruidenrijke weiland terugbrengen met drinkpoelen vol kikkers en wat koeien en paarden die variatie scheppen met hun gegraas en gepoep. Is dat dan wensboerennatuur?

Dat klinkt heel aantrekkelijk. En zoals er in Nederland altijd gepolderd moet worden om tot consensus te komen, zou de wensboerennatuur ook weleens een mooi compromis kunnen zijn nu BBB dankzij het democratische proces aan de macht zal komen.

Definitie

wensboerennatuur (de, g.mv.) boerennatuur die zich kenmerkt door extensief beheer dat gericht is op variatie in de vegetatie, waardoor deze natuur tevens een geschikte biotoop is voor allerlei al dan niet bedreigde planten- en diersoorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *