polyvagaaltheorie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag dat in de wereld van psychische problemen een nieuwe theorie steeds populairder wordt:

De polyvagaaltheorie (…) is (…) een uiterst complexe theorie waarin het zenuwstelsel zo ongeveer de bron is van alle geestelijke problemen. “Hulpverleners omarmen deze nieuwe theorie massaal, als het ei van Columbus. Maar is dat wel juist?”

Hoewel het woord vandaag zijn mediadebuut is, is het beslist niet nieuw. Sterker nog, er is al enige tijd een boek in omloop waarin het woord figureert. De Engelstalige Wikipedia omschrijft de theorie als een verzameling van onbewezen, evolutionaire, neurowetenschappelijke en psychologische theorieën over de rol die de nervus vagus speelt bij emotieregulatie, sociaal gedrag en angstreactie. De theorie zou al in  1994 door de neurowetenschapper Stephen Porges (1945), die stelt dat de manier waarop we ons gedragen het resultaat is van een evolutionaire ontwikkeling.

Definitie

polyvagaaltheorie (de, g.mv.) theorie met betrekking tot de biologische oorsprong van allerlei vormen van sociaal gedrag en afwijkingen daarvan, zoals sociaal-emotionele stoornissen; vertaling van Engels polyvagal theory, waarin polyvagal een samenstelling is van poly- (veel) + vagal (betreffende de nervus vagus)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *