klimaatzwever

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw doet vandaag verslag van de twee grote demonstraties die afgelopen zaterdag in Den Haag plaatsvonden: de antioverheidsdemonstratie van boeren, burgers en stikstofminaars en de klimaatdemonstratie  van Extinction Rebellion. Er werd dus gedemonstreerd door groepen die soms diametraal tegenover elkaar staan. Dat blijkt ook uit het verslag, wanneer een spreker op de boerendemonstratie wordt aangehaald:

Vanaf het podium schreeuwt een man dat hij goed nieuws heeft. “De waterkanonnen zijn onderweg richting onze vrienden van Extinction Rebellion”, zegt hij in de microfoon. Als hij even later meldt dat de ‘blauwharige klimaatzwevers’ inmiddels volledig nat zijn, juicht het publiek opnieuw.

Het interessant woord in deze quote is klimaatzwever. Dat is gevormd met zwever in de betekenis ‘iemand met zwe­ve­ri­ge denk­beel­den, m.n. re­li­gi­eu­ze denk­beel­den die niet ver­an­kerd zijn in een wel­om­lijn­de re­li­gie’. Dat Extinction Rebellion op buitenstaanders misschien een religieus tintje heeft, is tot daaraan toe, maar zweverig kun je de ideeën van de klimaatdemonstranten niet echt noemen: dat er klimaatverandering plaatsvindt is immers wetenschappelijk onderbouwd en dat die klimaatverandering serieuze gevolgen heeft voor de aarde en de levende have daarop is ook bepaald geen zweverig standpunt, maar een door wetenschappelijke modellen en studies onderbouwde voorspelling.

Het element zwever kan dan ook nauwelijks betrekking hebben op het gedachtegoed (klimaatverandering), maar heeft betrekking op de personen die actievoeren. Daarmee is het een duidelijk scheldwoord, gebaseerd op het vooroordeel dat de actievoerders tegen het klimaat ongeacht waartegen ze ageren zweverige types zijn.

Definitie

klimaatzwever (de, -s) iemand met zweverige denkbeelden die tevens actie voert tegen personen, bedrijven en overheden die volgens hen te weinig doen om de klimaatverandering te stoppen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *