boerdiversiteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Barneveld werd gisteren een debatavond over de toekomst van de landbouw gehouden. Het Reformatorisch Dagblad schrijft daar vandaag over en haalt daarbij in de kop een uitspraak van een van de sprekers aan:

Niet alleen biodiversiteit, maar ook bierdiversiteit nodig

De kop verwijst naar een uitspraak van de Overijssele SGP-gedeputeerde Gert Harm ten Boslcher, die tijdens het debat zei:

,We hebben niet alleen biodiversiteit, maar ook boerdiversiteit nodig. Als je boeren bij elkaar zet, gaan ze aan de slag. De een zet in op natuurinclusiviteit, de ander op biologisch. De volgende neemt technische maatregelen of kiest voor ander voer.

Boerdiversiteit – hoe kom je erop? Nou heel simpel, door het eerste deel van biodiversiteit te vervangen door boer. Want boerdiversiteit is een porte-manteauwoord van die beide bestaande woorden. Uit talig oogpunt is het woord een pakkende repliek op biodiversiteit. Het duo biodiversiteit en boerdiversiteit weerspiegelen overigens wel pregnant de kloof tussen stad (biodiversiteit) en platteland (boerdiversiteit).

Definitie

boerdiversiteit (de, g.mv.) verscheidenheid aan vormen waarin landbouw en veeteelt worden bedreven, synoniem agrarische verscheidenheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *