joostcomplex

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over het Nederlandse bedrijfsleven. Dat ligt al enige tijd behoorlijk onder vuur: te hoge winsten, te weinig duurzaamheid. In de Volkskrant dragen opiniemaker vandaag vandaag mogelijke oplossingen aan om het bedrijfsleven te dwingen tot duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een van die opiniemakers verwijst naar een boek waarin een onderzoeksjournalist heeft ontdekt dat op de Zuidas hand- en spandiensten worden verleend aan niet zo frisse kleptocraten:

Voor journalist Roel Janssen staat als een paal boven water dat hier – al druppelen de sanctiemaatregelen door – de ‘bediende’ van het Russische kleptocratenkapitaal huist. In zijn boek Gokkers & Graaiers, financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas, rept hij van het ‘Joost- complex van de fiscaal-juridische dienstverlening’, naar ‘bediende Joost’ uit de Olivier B. Bommel-strips. Want Janssen ziet in Nederland een dienstbaar landje dat de ‘een na grootste ontvanger van Russische investeringen in de Europese Unie’ werd.

Arme Joost – in de Bommel-strips is hij al niet het meest toe de verbeelding sprekende personage en dan wordt er nu ook nog een complex naar hem vernoemd. Al is joostcomplex natuurlijk wel een heerlijk woord, althans als je Joost uit de Bommelstrips kent.

Definitie

joostcomplex (het, g.mv.) verschijnsel dat iemand die financieel afhankelijk is van een ander slaafs diens orders uitvoert en diens wensen inwilligt, genoemd naar Ollie B. Bommels bediende Joost, een creatie van Marten Toonder in diens Bommel-strips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *