normaalburger

geplaatst in: Woord van de dag | 1

In Duitsland noemen ze de doorsneeburger Otto Normalbürger. Die Otto is in Duitsland wat Jan Modaal in Nederland is en  Joe Sixpack in Amerika: de gewone burger met een modaal inkomen. Die Otto Normalbürger werd de afgelopen jaren soms vernederlandst tot Otto Normaalburger, maar het woord normaalburger zonder Otto werd nooit in de krant aangetroffen. Tot vandaag. In zijn Volkskrant-column schrijft Martin Sommer:

Ict, legt Februari uit, duwt de burgerij in één richting, die van de normaalburger, ik zou bijna zeggen, van de D66-burger.

Normaalburger lijkt – als deze passage representatief is – in het Nederlands dus een iets andere betekenis te krijgen: de burger die zich laat leiden door zijn verstand en niet door onderbuikgevoelens en dus normaal doet.Toch ligt het meer voor de hand dat hiervan het laatste overblijft: de gewone burger die altijd zijn verstand erbij houdt en redelijk optreedt en reageert,

Definitie

normaalburger (de, -s) prototype van de normale burger die zijn verstand gebruikt en geen extreme standpunten inneemt

  1. Casper de Weerd

    Dat zijn wel heel waat aannames in een. Is een D66-burger iemand die zijn verstand gebruikt etc? Daarnaast heeft Februari het over normen in de ICT die op onduidelijke wijze tot stand komen. Normaal is hier conform de norm en die laatste kan van alles zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *