laserracisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tijdens Oud en Nieuw werden er met laserstralen racistische uitspraken op de Erasmusbrug in Rotterdam geprojecteerd. NRC komt vandaag terug op die gebeurtenis en schrijft waar deze vorm van actievoeren vandaan komt:

Het idee voor ‘laser-racisme‘ komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Een groepje neonazi’s projecteert daar al langer racistische en antisemitische teksten op gebouwen. Ze delen de video’s trots op communicatieplatform Telegram.

Het woord laserracisme is nieuw. Dat woord zelf lijkt van Nederlandse herkomst, want in het Engels is er (nog) niet zoiets als laser beam racism te vinden. Maar incidenteel vind je in Engelse teksten wel laser (beam) activisme. Er is dus wel een Engelstalig voorbeeld dat analogie vertoont met ons neologisme laserracisme. Een fraai neologisme is het overigens, en het verwijst bovendien ook nog eens naar een akelig verschijnsel.

Definitie

laserracisme (het, g.mv.) het met laserstralen projecteren van racistische leuzen op openbare gebouwen e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *