heksificering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de profilering van minister Kaag door activisten en doet dat onder een opmerkelijke kop:

Heksificering debuteert zo in de Nederlandse media (en meteen ook in de Nederlandse taal), maar in het Engels komt de pendant witchification al wel langer voor, al heeft dat Engelse woord soms een iets andere betekenis, of in elk geval een andere bijklank. Witchification verwijst naar het voorstellen of presenteren van vrouwen als een duistere macht. Dat heeft niet alleen iets negatiefs, er spreekt soms ook ontzag uit. Daarentegen heeft onze pendant heksificering een veel plattere betekenis: het profileren van een machtige vrouw als een heks (in de zin van een lelijk en slecht mens) uit louter disrespect.

Definitie

heksificering (de, -en) haatcampagne waarbij een vrouw uit disrespect geprofileerd wordt als een heks in de zin van een lelijk en slecht mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *