schuldstrijd

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf laat vandaag een Italiaanse deskundige aan het woord over de militaire macht van Rusland. Vlak voor de oorlog met Oekraïne had hij daarover een boek voltooid, maar dat moest nog voor publicatie worden herzien. Een van de uitkomsten van nader onderzoek door hem is dat de Russische veiligheidsdiensten enorm hebben gefaald, waardoor er nu een strijd tussen hen gevoerd wordt over wie de zondebok wordt:

Er zijn zeker pogingen om schuld te ontwijken, net zoals wordt geprobeerd om overwinningen te claimen, bijvoorbeeld tussen het reguliere leger en het Wagner-huurlingenleger. Maar er is ook een gezamenlijk belang om niet toe te geven hoe slecht de situatie daadwerkelijk is en mogelijk een nietsontziende politieke schuldstrijd te beginnen.

Het lijkt zo’n gewoon woord, schuldstrijd, maar het blijkt de afgelopen drie decennia niet in een krant te hebben gestaan. We kunnen er dan ook gevoegelijk vanuit gaan dat het om een nieuw woord gaat. Het concept is niet helemaal nieuw, want eerder maakte het woord schuldconflict, dat dezelfde betekenis heeft, al zijn debuut in ons taalgebied. Maar courant is dat nog niet geworden.

Definitie

schuldstrijd (de, g.mv.) strijd tussen nalatige partijen over welke van hen de grootste schuld heeft aan het mislukken van een handeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *