asielfile

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag kopt De Telegraaf dat ‘de asielfile’ de staat 3,4 miljoen kost. In het bijbehorende artikel gaat het over asielzaken waarin het IND te laat een beslissing heeft genomen. In die gevallen krijgt het IND namelijk een dwangsom opgelegd. Hieruit kunnen we min of meer afleiden wat met het nieuwe woord asielfile bedoeld wordt: een denkbeeldige wachtrij bestaande uit asielzoekers die wachten op een beslissing over hun aanvraag van een verblijfsstatus.

Het komt niet heel vaak voor dat file op zo’n overdrachtelijke manier wordt gebruikt. Meestal wordt er een concrete rij (voertuigen) mee bedoeld. Vanwege het figuurlijke gebruik van file in deze samenstelling is asielfile een interessant woord.

Definitie

asielfile (de, -s) lange wachtlijst van asielzaken die wachten op een beslissing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *