cryptotekst

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Stefan Sanders schrijft over de geheimzinnige tekst die vorige week op het Anne Frankhuis werd geprojecteerd: ‘Anne Frank uitvinder van de balpen.’

De tekst lijkt onschuldig, maar is in werkelijkheid een poging om de authenticiteit van het Dagboek van Anne Frank te ontkrachten, want de balpen dateert van na de oorlog.

Het verhaal is in de wereld gekomen toen in de jaren tachtig in het dagboek notitievelletjes werden gevonden, die met een balpen waren geschreven: ze waren niet door Anne Frank geschreven, maar door een onderzoekster van het dagboek. Je moet dit verhaal kennen om de achtergrond en intentie van de geprojecteerde boodschap te kunnen snappen. Sanders noemt de geprojecteerde tekst dan ook een cryptotekst.

In deze nieuwe samenstelling verwijst crypto niet naar cryptografie in de context van een cryptografische valuta, maar naar cryptografie (geheimschrift) in de context van een cryptografische boodschap. De tekst is wat je tegenwoordig een hondenfluitje noemt: een bedekte toespeling of oproep die alleen door insiders wordt begrepen.

Definitie

cryptotekst (de, -en) geheimzinnige tekst waarvan de strekking alleen begrepen kan worden door ingewijden die over een bepaalde achtergrondkennis beschikken

  1. Gé van Gasteren

    Leuk, ‘hondenfluitje’ kende ik nog niet!

    Het was wellicht passend geweest om hier het verschil aan te duiden tussen ‘cryptografie’ en ‘cryptotekst’, als dat er is tenminste. Op gevoel zou ik zeggen dat ‘cryptografie’ een (duidelijke) boodschap in een geheim schrift is, en ‘cryptotekst’ een geheime boodschap in algemeen leesbaar schrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *