hangbezoek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Dat verwacht een recordaantal bezoekers:

Het Rijksmuseum heeft allerlei maatregelen moeten nemen om de recordstroom aan bezoekers in goede banen te leiden en de doorstroming te bevorderen. Zo zijn er extra avondopenstellingen, is de expositie een maand langer open, is er geen audiotour om hangbezoek te voorkomen en staan er hekjes rond de kunstwerken.

Het oogt onopvallend, zelfs alledaags, maar hangbezoek blijkt een nieuw woord te zijn. Het heeft althans nog niet eerder in een krant of tijdschrift gestaan. Interessant, want bij wat het woord aanduidt, kan iedereen zich wel wat voorstellen.

In hangbezoek heeft het eerste deel van de samenstelling dezelfde betekenis als in hangjongeren en hangouderen: ergens rondhangen, dat wil zeggen: ergens zijn waar je niet veel uitvoert en door anderen ongewenst bent.

Het woord hangbezoek is trouwens ook de opmaat tot nóg een nieuw woord: hangbezoeker. Ook dat is er namelijk nog niet.

Definitie

hangbezoek (het, g,mv.) fenomeen dat museumbezoekers e.d. ergens langer vertoeven dan ze gezien de drukte gewenst zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *