leestekendwang

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Marcel Peereboom Vollers schrijft vandaag in zijn column in De Telegraaf over de poldertaliban van de partij Jezus leeft!

Dat uitroepteken achter Jezus Leeft! heb ik niet bedacht; dit specifieke uitroepteken is onderdeel van de naam van de partij omdat – sla de heilige geschriften er maar op na – leestekendwang een beproefd middel is om welk evangelie dan ook aan anderen op te leggen.

Aan die partij maken wij maar geen woorden vuil, maar het woord leestekendwang is wel interessant. Daarin verwijst dwang niet naar machtsuitoefening waardoor iemand gedwongen wordt iets te doen of te laten, maar naar de onbeheersbare neiging iets te doen. Zoals met consumptiedwang de onbeheersbare neiging om te consumeren wordt bedoeld, zo wordt met leestekendwang de onbeheersbare neiging om leestekens te plaatsen, met name met het doel om je woorden kracht bij te zetten en/of om anderen te overtuigen.

Definitie

leestekendwang (de, g.mv.) onbeheersbare neiging leestekens achter woorden te plaatsen, met als doel een mededeling te accentueren en zo anderen van de wat- of juistheid ervan te overtuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *