slooprooster

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de stakingen in het streekvervoer. Chauffeurs willen niet alleen meer salaris, maar ook betere werkomstandigheden. En ze willen af van bepaalde dienstroosters:

‘Slooproosters’ noemen buschauffeurs ze, de onregelmatige dienstroosters die ze steeds vaker moeten rijden. Vroege én late diensten in een week, krappe rijtijden en weinig rust, slechts 15 minuten om je avondeten te nuttigen.

Slooprooster – een nieuw woord – is gevormd van slopen in de figuurlijke betekenis uitputten. Een slooprooster is dus voor de chauffeur een rooster dat hem sloopt, uitput. Echt nodig hebben we het woord niet, we zouden het zelfs liever niet hebben, want dan zouden er misschien ook niet van die nare dienstroosters zijn. Het woord – dat het tegenovergestelde benoemt van een pretrooster – maakt in elk geval duidelijk dat je met het werkwoord slopen in elk geval ook iets kan maken: samenstellingen.

Definitie

slooprooster (het, -s) rooster met lange en/of onregelmatige diensten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *