zweefbom

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over een nieuw wapen in de Oekraïense strijd tegen Rusland, de zweefbom, die het tekort aan raketten voor Himars moet oplossen:

De Zweedse firma Saab bedacht een slimme oplossing. Ze namen een klein type vliegtuigbom, monteerden die op een ander type raket en voilà: een nieuw systeem was geboren om de Russen op grote afstand van katoen te geven. Je schiet hem af vanuit een Himars-lanceerinstallatie, op grote hoogte komt de bom los van de raket, hij klapt zijn vleugels open en vliegt dan in een lange zweefbaan naar zijn doel, geholpen door GPS. Deze zogenoemde Ground Launched Small Diametre Bomb (GLSDB, hoe dan ook een hele mond vol) wordt geroemd als een nieuwe troef tegen de Russische invasiemacht.

Zweefbom is een nieuw woord. Vermoedelijk is het een gelegenheidswoord, bedacht door de Telegraaf-redactie. Dat helpt niet bij de inburgering ervan, maar als er veel van dit soort bommen komen – en er veel over wordt geschreven – zal er een lekenterm voor moeten komen. In dat geval is zweefbom misschien toch een kansrijk neologisme.

Definitie

zweefbom (de, -men) bom die op een raket gemonteerd wordt die afgeschoten wordt om de bom in een zweefbaan naar zijn doel te leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *