biocueing

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een nieuwe methode om agressie van psychiatrische patiënten in toom te houden:

Bij de Amsterdamse ggz-instelling Arkin (…) kunnen forensische jongeren die snel agressief worden, kiezen voor biocueing. Dat is een behandeling waarbij een smartwatch de hartslag in de gaten houdt en patiënten via trillingen en een melding op de mobiele telefoon waarschuwt dat de spanning in het lichaam stijgt.

Biocueing is een nieuw woord in het Nederlands, maar in de brontaal, het Engels, blijkt het al wat langer in omloop te zijn. Biocueing is een vorm van biofeedback, waarbij iemand be­wust ge­maakt wordt van z’n ei­gen li­chaams­func­ties, zo­dat hij de­ze leert be­heer­sen.

Definitie

biocueing (het, g.mv.) vorm van biofeedback waarbij een smartwatch bepaalde lichaamssignalen monitort en bij een onwenselijke trend de patiënt daarvoor waarschuwt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *