reddingsrat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over ratten die getraind worden op het opsporen van landmijnen of op het redden van mensen die zich in ingestorte gebouwen bevinden. Het gaat om Afrikaanse hamsterratten, blijkbaar heel slimme dieren:

Ze worden ‘rescue rats’ genoemd. De reddingsratten dragen een rugzakje met elektronica – waaronder een camera, microfoon, zender en speaker – dat ontwikkeld is door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe).

Reddingsrat is dus een vertaling van Engels rescue rat, maar tevens een splinternieuwe samenstelling die gevormd is naar analogie van het vertrouwde woord reddingshond. Daarmee heeft het woord meteen een positieve bijklank.

Definitie

reddingsrat (de, -ten) rat, m.n. hamsterrat die erop getraind is mensen in puinhopen en ingestorte gebouwen op te sporen, zodat ze gered kunnen worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *