propagandapion

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het kader van de de-oekraïnisering en russificatie ontvoert Rusland (wees)kinderen uit bezette delen van Oekraïne. Ze worden ogenschijnlijk warm onthaald in Rusland, schrijft Trouw vandaag, maar in feite fungeren de kinderen als propagandapionnen. In de media wordt breed uitgemeten hoe de kinderen, die soms aanvankelijk nog anti-Russisch gedrag vertonen, langzamerhand Rusland omarmen.

Propagandapion is een nieuw woord, bestaande uit allitererende delen, dat een interessant onderdeel van oorlogvoering belicht: de propagandamachinerie die ervoor moet zorgen dat er draagvlak voor de oorlog blijft onder de Russische bevolking. Het element pion in propagandapion benadrukt dat de kinderen die voor deze vorm van propaganda personen worden gebruikt daar zelf niet voor verantwoordelijk gehouden kunnen worden,

Definitie

propagandapion (de, -nen) iemand die fungeert als onderdeel van een propagandacampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *