kattenco-ouderschap

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de huisdieren van mensen die gaan scheiden of die hun partnerschap beëindigen. Naar wie gaat Bello dan, en wie mag de verdere zorg voor Mollie of Moortje op zich nemen? Dat kan een belangrijk twistpunt zijn, want huisdieren zijn voor veel mensen een soort kinderen. Daarom zijn er inmiddels hulpverleners die zich hebben gespecialiseerd als huisdiermediator. Soms komen de ex-partners er echter. onderling uit en komen ze tot een soort co-ouderschap voor hun hond of kat. Zo vertelt iemand:

We hebben een tijd katten-co-ouderschap gedaan. Toen ik op vakantie ging heb ik hem gebeld en gezegd: ‘vriend, het zijn ook jouw katten, het is tijd dat jij er ook weer even voor gaat zorgen.

Door het woord ouderschap te combineren met de naam van een huisdier, in dit geval kat, wordt dat huisdier zo ongeveer een kind, een kattenkind in dit geval, terwijl een huisdier juridisch gezien niet meer dan een eigendom is.

Kattenco-ouderschap is een nieuw woord, maar gelukkig is er al wat langer een wat nuchterder woord voor een vergelijkbare functie in omloop: cobaasjesschap.

Definitie

kattenco-ouderschap (het, -pen) gezamenlijke zorg voor de kat(ten) door mensen die gescheiden zijn of die hun samenlevingsverband beëindigd hebben, waarbij de zorgtaken over de ex-partners verdeeld worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *