transformatieve oorlog

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant wordt de Russische agressie jegens Oekraïne vandaag getypeerd als een transformatieve oorlog:

Hoewel ‘polarisatie’ een alles verklarend toverwoord is geworden, zie je bij de westerse reactie op Poetins agressie juist het tegenovergestelde: een door links én rechts gedeeld besef dat dit niet kan passeren. No pasarán! Het is niet vreemd dat een ‘transformatieve oorlog’, die zoveel op losse schroeven zet, tot nieuwe inzichten leidt.

Transformatieve oorlog is mijn de media weliswaar een onbekende uitdrukking, maar de term echoot onweersprekelijk de Engelse term transformative war: een oorlog die de wereldpolitiek verandert. Opvallend is dat in het Engelse taalgebied vooral de wereldoorlogen als zodanig zijn aangeduid. De vraag of de toepassing van deze term op de Oekraïne-oorlog correct is, zal de toekomst moeten leren.

Definitie

transformatieve oorlog (de, -en) oorlog die de wereldpolitiek verandert, of althans die leidt tot geheel nieuwe inzichten over oorlog en wereldvrede bij bewindslieden en politici

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *