Hollands Gloriegen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Topondernemers vinden nauwelijks meer gehoor bij de premier, ministers of elders in de departementen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Wat te doen?

Dreigen met een vertrek uit Nederland dan maar? In 2021, toen het kabinet die ellendige Glasgow-verklaring tekende waarmee Nederland beloofde te stoppen met investeringen in buitenlandse fossiele-energieprojecten, werkte dat niet. Dus om jezelf te overtoepen, zeg je dan nu als topondernemer dat je buitengaats uit schaamte verzwijgt dat je bedrijf uit Nederland komt, om zo het Hollands Glorie-gen in de Nederlandse politiek aan te spreken.

Hollands Gloriegen is een samenstelling van gen in de figuurlijk betekenis (aanleg) met Hollands Glorie, een uitdrukking die in dit geval primair verwijst naar een branche die daar dankzij het gelijknamige boek van Jan de Hartog mee geassocieerd wordt: de baggerbranche. Maar het woord kun je ook breder opvatten, namelijk als een verwijzing naar de innovatieve (industriële, agrarische, kortom economische) kracht van Holland (Nederland) in andere opzichten.

Definitie

Hollands Gloriegen (het, g.mv.) met het Nederlanderschap geassocieerde aanleg om grootse prestaties neer te zetten, vooral op het gebied van de scheepvaart, m.n. in de bagger- en bergingsbranche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *