spiekvest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over voorzegfraude bij het theorie-examen voor het rijbewijs. Dat soort fraude komt regelmatig voor en neemt geavanceerde vormen aan:

Directeur Alexander Pechtold van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) pleit voor een harde aanpak van de toenemende ‘voorzegfraude’ bij rijexamens met zogeheten spiekvesten met camera’s en een hulplijn op afstand. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de georganiseerde misdaad erachter zit. Hierbij helpt alleen een gerichte landelijk aanpak.”

Een spiekvest – nieuw woord! – is blijkbaar een vest met een piepklein cameraatje erin. Met dat cameraatje worden vragen gefilmd, waarna iemand op afstand aan de examinandus doorgeeft (via een oortje) wat het goede antwoord is.

Deze vorm van voorzegfraude komt vooral voor bij mensen die de taal nog niet zo goed machtig zijn, aldus de krant. Voor hen is het des te belangrijker om een Nederlands rijbewijs te krijgen, omdat dat ook als ID dienst kan doen.

Definitie

spiekvest (de. -en) vest met daarin een camera waarmee examenvragen worden gefilmd, waarna de antwoorden vervolgens via een oortje worden doorgegeven aan de examinandus, gebruikt als hulpmiddel bij voorzegfraude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *