keerpuntpaus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Alle kranten schrijven vandaag over paus Benedictus XVI, die op oudejaarsdag het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. In het Nederlands Dagblad wordt een serieuze poging gedaan deze omstreden, want traditionalistische paus te typeren:

Met hem kwam een te veel op Europa gerichte kerk en theologie ten einde. En hij is de laatste paus die het hervormingsconcilie actief had meegemaakt. Die erfenis hoeft nu niet meer slechts behoed en bewaard te worden, maar daar mag op worden voortgebouwd.

Zijn pontificaat vormde een keerpunt in de kerkgeschiedenis en daarom wordt Benedictus in het ND getypeerd als keerpuntpaus.

Dat is een gelegenheidswoord, want je kunt keerpunt naar believen zo ongeveer voor elke persoonsaanduiding plaatsen, terwijl de betekenis van zo’n nieuw woord meteen duidelijk is. Keerpuntpremier, keerpuntpresident – nou ja, zo’n persoonsnaam moet wel verwijzen naar een persoon van zekere statuur, want woorden als keerpuntambtenaar of keerpuntmetselaar zouden natuurlijk een beetje lachwekkend zijn.

Definitie

keerpuntpaus (de, -en) paus die een keerpunt in de kerkgeschiedenis inluidde of vormgaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *