labzuivel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In een artikel over koeloze kaas oftewel labkaas in Trouw duikt vandaag ook het woord labzuivel op. Een van de mensen die in het artikel aan het woord gelaten wordt, ‘kent mensen die al eens labzuivel hebben kunnen proeven’:

Hoewel ze het verschil met normale producten niet konden aanwijzen, klopte er toch nog iets niet helemaal aan.

Labkaas maakte eerder dit jaar al zijn mediadebuut, maar labzuivel is nieuw. Het woord is op zichzelf niet zo interessant, maar wat woorden als labkaas en labzuivel duidelijk maken, is dat lab- waarschijnlijk een productief eerste deel van samenstellingen ter aanduiding van levensmiddelen wordt die voorheen van of met dierlijke producten worden gemaakt. Anders gezegd: de woorden die met lab- beginnen benoemen de veganistische pendanten. Naast labkaas en labzuivel kunnen we wellicht ook labmelk, labyoghurt, labkarnemelk en de veelbelovende samenstelling labroom (reclamepat-off: ‘nét slagroom’) tegemoet zien.

Definitie

labzuivel (de, g,mv.) dierloze zuivel, samengesteld van louter plantaardige en/of chemische bestanddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *